hello, world! (2)

I can’t even remember if I actually posted something with the same title. I just want to let everyone know that finally after 7 years being with WordPress, I decided to change the theme. The theme change is in harmony with myself – from the cheerful, playful me to the more mature (older, of course) one. Hopefully everyone will be happy with the change as much as I am.

Highlight of the new face: my initial 😀

about marriage (part 2)

Recently I revisited my old post ‘about marriage‘ and, realizing I wrote that back in 2013, my first response was grateful. Apparently I was mature enough back then; I’m now 30 and preparing for my wedding day without any single thing from that post changed. Of course, even more friends and colleagues have been asking me every chance they got (about when I will get married) in the past 4+ years, but as I got older, I tend to ignore others more and enjoy myself more (to show it, I would have smiled instead of answering the questions).

I’m proud to say that in 4 years, I have achieved a lot of self goals and not ashamed to admit that I made mistakes/failures too.

For those of you who are in hesitation of whether or not to marry, please keep these things in mind:

  1. Marriage is the matter of ‘who’ will be your spouse. Everyone has to admit that your partner is the most important factor for a successful and happy marriage. Nobody can define your happiness, but living with someone you can’t stand for the rest of your life will surely give you hell.
  2. Marriage is not the end. Instead, it is the start of a new life. Several years ago, I used to share a meme with my friends. Most guys believe that marriage will be their end. The fact is (and my guy friends corrected me at times) marriage is the start.
  3. Marriage is not the only way to happiness. Many people, especially in Asia, believe that you will be happy after you’re married. Having lived for quite some time being single (not married, I meant), I have to say that everyone has to actually build happiness within himself, with the things he achieves, before he can be happy with anyone else. Hence, marriage is not the only way of happiness. Being single doesn’t make anyone lack happiness.
  4. Marriage should be a union of two people who are ready for commitment. If you hesitate now and then, then maybe you should ask yourself if you’re ready for marriage. This readiness doesn’t depend on how old you are, but certainly on how mature you are. I’ve seen some friends happily married since they were 23, while at the same time seen some getting married at the age of 23 only to find them divorced at the age of 25. In my case, I become ready when I found the right guy (hence, back to point 1).
Image result for marriage is the end meme
One of the memes I used to send to my guy friends who were about to get married

Activity Tracking: Fitbit Flex 2

It is my 3rd month of wearing Fitbit Flex 2, an activity tracker, after some 6 months of hesitation (of whether to buy or not, remembering the price is not so cheap) and regret (for not having the time to look for it when I was in Singapore). Since I joined my current employer, I drive to work, meaning the amount of walking has significantly decreased. With that concern, and the self consciousness that I had gained weight, I decided that I need to monitor my daily activities. I don’t want to replace my beloved watches, so the smarter tracker with screens are out of options.

Image result for fitbit flex 2 lavender
As seen on http://www.fitbit.com

So far, I have to say that this Flex 2 is the tracker I’m looking for.


  • Cheap (compared to other Fitbits, still more expensive than Xiaomi Mi-band 2, which, by the way, I cancelled buying because it doesn’t sync with iOS). I bought it online for SGD 160 in Indonesia (unfortunately they only sell certain, more popular Fitbits in stores), where in Singapore you can get for SGD 108 or USD 60 in US.
  • Simple and small, just like regular bracelets. Unlike other bulkier trackers, this one is really like bracelets and comes with 4 color options (black, navy, lavender and magenta).
  • Waterproof. Yes, I don’t swim, but yes, I tend to wet my wrists during my daily activities. Or even worse, forget to take the tracker off and take it to the shower after workout.
  • Reminder to move. This is the most useful feature (which I tend to ignore after 2 weeks of using, but still it’s useful). You can adjust the reminders according to your needs. For example, I have the reminder every hour during working hours. And it will vibrate every hour (for you who are too lazy to read the manuals, when it vibrates to remind you to move, the LED will turn magenta with 2 white LEDs on).
  • Long battery life. As advertised, the battery can last up to 5 days with normal use. I tried synchronizing Flex 2 with my phone for calls and text messages alert (yes, this includes WhatsApp messages alert), and the battery only lasted 3.5 days.
  • Bangles and pendants available for purchase, making it fancier to wear.
Weekly Stats
Weekly Stats sent by email
Image result for fitbit flex 2 bangle pendant
As seen on ebay.com


  • No Heart Rate sensor. The ones with HR sensor are approximately $100 more expensive, so I thought, why would I need one? But then today I feel like I need it during exercise.
  • Only recognizes walking and running, despite the claim that it can auto-recognize 4 types of workout (walking/running, swimming, aerobic, yoga).

All in all, I’m satisfied with this tracker, because it’s definitely what I need. I can set my own goals and get alerted when I reach my daily goals. I don’t, however, input my calorie intakes anymore after 3 weeks. Too lazy to do that. LOL. It will be a great help if the app can automatically calculate the calories after I upload a picture (of food).

Burn Baby Burn by Christian Simamora

This is officially my 3rd time pre-ordering Christian Simamora’s novel – I didn’t look after the bonus, but the ability to receive the novel earlier than everyone else. If you’re interested in ordering too, you can follow the publisher’s social media accounts: Twitter or Instagram. This newest novel was released on 22 January 2018 and I finished reading it in 3 days. 😀 I can only give my salute to this guy for releasing a novel with different genre than he normally writes and he’s also out of his J-boyfriend series at the same time (he claims that the story was from the same universe, though).

Gia was an introvert translator/writer who enjoyed staying at home and being careless about how she looked. At the age of 35, she was still single and felt uncomfortable interacting with other human, especially her older sister, Cass. She felt that Cass meddled in her business way too much, complaining about her being single and forcing her to get out of her ‘nest’. Gia felt the opposite about her niece, though. Gadis, Cass’ daughter, got along very well with Gia. They hung out now and then, and their favorite restaurant was The Roux, a creole restaurant.

Kyrian LeRoux, or in short, Ky, was the handsome owner and chef of The Roux. Unquestionably, Gia felt for Ky. Encouraged by Gadis, Gia started her approach to Ky after he called her by name during one of her visit to The Roux. They believed that Ky also had feelings for Gia.

Cass kept warning Gia (and Gadis) that Ky had nothing special for Gia, and that Gia needed to be extra cautious being around him. Instead, both Gia and Gadis confronted Cass. It didn’t take a long time for Gia to be heartbroken: Ky had a girlfriend. The worst of it all was that only when Ky broke up did he find Gia again, confirming Cass’ claim that he only took Gia as a ‘spare tire’.

As always, Christian Simamora never upsets me. In this novel, he proves that he’s matured up his writing skills. I cannot wait to read his other new novels. Good job, Abang! 😀

[in Bahasa Indonesia] Jalan Tol, Jalan Bebas Hambatan (?)

Beberapa bulan terakhir, gue terpaksa nyetir lagi ke kantor, dan on top of that, I spend 39 kIDR each day on toll road. Gue yakin sih gue ga sendirian, karena di kantor gue pun banyak yang kaya gue. Yang gue rada bingung cuma fakta bahwa jalan tol itu ga bebas hambatan lagi (seperti yang dulu selalu diajarin ke gue pas SD).

Keuntungan dari menggunakan jalan tol cuma karena ga ada sepeda motor pengganggu (mau diakui atau nggak, makin kesini makin banyak pengemudi mobil yang ngeluh soal pengendara motor yang suka seenaknya – dan emang bener, baret-baret di mobil gue 90% disebabkan pengendara motor yang seenaknya nyelip-nyelip).

Beberapa hal kurang enak yang gue notice terjadi di jalan tol, berdasarkan pengalaman pribadi (I’m not judging here):

  1. Volume kendaraan yang tinggi bikin jalan tol juga macet, terutama di titik-titik pertemuan beberapa jalur (percabangan).
  2. Bus dan truk di jalur tengah (dan kiri untuk truk bermuatan berat yang bener-bener lambat jalannya) bikin kagok banget buat kendaraan pribadi, jadi kendaraan pribadi rata-rata terpaksa ambil jalur paling kanan, ga peduli jalannya cepet atau lambat.
  3. Mendahului dari jalur sebelah kiri bahkan dari bahu jalan, akibat banyaknya kendaraan pribadi yang ambil jalur paling kanan gara-gara poin nomor 2. Yang, kalo dipikir-pikir, bahaya banget sebenernya, karena di jalur kiri itu resiko tinggi ketemu kendaraan yang jalannya lebih lambat (means rem mendadak kemungkinan ga bisa dihindari).
  4. ‘Pemaksaan’ penggunaan GTO alias pembayaran nontunai itu sebenernya bagus. Gue dukung sih idenya, dengan tujuan ngurangin korupsi para petugas gerbang tol (dari 10x lewat gerbang tol, rata-rata cuma 5x dikasi struknya alias ga jelas yang 5 lagi dikemanain), better records of all transactions, dan (sebetulnya) mempersingkat waktu transaksi karena ga pake kembalian-kembalian. Sayangnya, tujuan yang terakhir ga tercapai karena kenyataannya antrian di gerbang tol malah makin panjang dan lama sejak penerapan GTO. 😀
  5. Bonus dari tarif tol yang hampir tiap tahun naik adalah: jalan yang berlubang di sana sini, bikin maintenance mobil juga naik. Berhubung jalan tol beroperasi 24 jam sehari, 7 hari seminggu, keliatannya ga ada waktu buat memperbaiki jalan yang rusak. Gue pribadi merasa terganggu sih dengan adanya jalan rusak. Saking dalamnya lubang yang ada, pernah knalpot mobil gue sampe kejeduk keras banget.

[in Bahasa Indonesia] Penjara Wanita itu Bernama SMA Santa Ursula

Ini jelas bukan pertama kalinya gue nulis tentang SMA gue yang: Katolik, cewe semua, dan disiplin tinggi. Dan ga pernah bosen-bosennya gue sharing tentang SMA gue ini. Terutama karena Sabtu lalu gue baru aja ke sana lagi untuk ngambil race pack. Weekend ini akan ada event berjudul: Sanur Run For Teachers. Jalan-jalan lagi di sekolah itu otomatis bikin gue balik terkenang masa-masa dulu gue di sana, kaya flashback cepet gitu.

Related image

Belakangan ini, makin banyak sekolah standar internasional di Jakarta ini, dan otomatis sekolah model old school kaya Sanur (yes, we call SMA Santa Ursula ‘Sanur’) makin tenggelam pamornya. Lebih-lebih lagi karena karakter anak jaman sekarang yang cenderung ga mau banget didisiplinkan, sehingga banyak ortu dan anak-anak yang ‘gemetar’ duluan begitu mendengar gimana Sanur di luaran sana.

Gue sendiri bukannya cinta mati sama sekolah gue itu. Really, 3 tahun di sana (untungnya cuma 3 taun, ga kebayang yang udah dari SD ato SMP di sana :P), gue ngalamin segala macem hal yang belakangan ini gue simpulkan sebagai love-hate relationship.

Tahun pertama di sana itu tahun super-shock. Gue yang pas SMP termasuk golongan top 10 di angkatan gue (sombong abis.. maafkan), tiba-tiba aja nyemplung ke sekolah unggulan yang anak-anaknya jauh lebih pinter-pinter daripada gue sehingga gue jadi tergolong biasa-biasa aja. Bahasa Inggris yang gue bangga-banggakan selama SMP, begitu masuk Sanur langsung gue termasuk yang nilainya jongkok karena temen-temen gue pada cas-cis-cus banget ngomongnya. Ulangan harian yang jaman SMP palingan sehari cuma 2 dan PR pun manageable, tiba-tiba aja di Sanur bisa ada 3-4, belum lagi PR-nya yang segunung. On top of that, peraturan sekolah soal seragam juga ketat banget (sering dirazia): blus ga boleh ketat, pake badge Serviam, rok 10 cm dibawah lutut, kaos kaki putih selutut, dan sepatu seragam hitam model pantofel.

Seolah cobaannya belum cukup berat, sekolah gue terpilih jadi salah satu sekolah percobaan kurikulum baru: Kurikulum Berbasis Kompetensi (KBK) yang penilaian murid-muridnya ada 3 kriteria: kognitif, afektif, dan psikomotorik. Kognitif itu penilaian kurikulum konvensional yang cuma menilai kemampuan siswa dari kompetensi akademisnya alias seberapa paham dia akan teori-teori yang diajarkan selama sekolah (dari ujian-ujian), afektif menilai sikap siswa terhadap yang diajarkan, dan psikomotorik menilai seberapa aktif siswa bisa berpartisipasi dalam pembelajaran di kelas. Yang paling berat dari semuanya itu adalah….. syarat nilainya yang ga boleh dibawah 7,5 (dan pas naik kelas 2, syaratnya naik juga jadi 8). Maaann!! Sanur udah cukup berat tanpa syarat nilai, ini pula ditambah. Hello remedial!

Tahun kedua itu tahun hoki karena gue bisa masuk IPA. (Siapa lagi orang gila yang bilang masuk IPA itu hoki? Nilai pelajaran IPS gue pas ambil rapor kenaikan kelas merah, jadi dijamin gue bakal desperate banget kalo sampe gue kecemplung ke IPS.) Yang ga hokinya karena gue ketemu yang namanya pelajaran biologi yang bisa bikin gue gila, dan pelajaran matematika yang gurunya terkenal killer di seluruh jagat raya persanuran (serius, ini guru legendaris banget karena jaman gue SMA udah ngajar di situ 20 tahunan lebih, jadi banyak temen-temen gue yang nyokapnya diajar sama dia juga). Dimulailah tahun penuh air mata gue di Sanur, dimana setiap siang pulang sekolah gue nangis-nangis karena ga sanggup lagi sekolah di sana.

Tahun ketiga, meski masih penuh air mata, tapi gue udah mulai woles. Terutama karena di awal tahun ajaran, guru-guru udah ngumumin bahwa semester kedua cuma bakal dipake buat ‘refresh‘ semua pelajaran yang udah didapet dari kelas 1. Fiuhhh.. semester 1 dikebut abis, tapi begitu masuk semester 2 jadi agak nyantai (you wish! Ulangannya malah makin menggila yang ada). Pas akhirnya lulus ujian akhir itu rasanya legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa banget. (Pengennya sih lebih panjang lagi a-nya.)

Image result for santa ursula

Ga tau sih, semua alumni ngerasain hal yang sama apa nggak, tapi inilah hal-hal yang berkesan dan gue syukuri dari sekolah di Sanur:

  • Tiap pagi lari-lari di lorong masuk yang berasa panjang banget karena tas bawaan yang ga pernah santai beratnya, terutama kalo udah kesiangan, soalnya bel masuknya bunyi jam 06.50, bukan jam 7 kaya sekolah lainnya. (Sekarang mungkin udah ga berlaku karena beberapa sekolah masuk jam 06.30.) Trus kalo lari-lari di lorong lantai 2 (SMA letaknya di lantai 2), bakal ditegor guru, jadi terpaksa cuma bisa jalan cepat dengan resiko telat masuk kelas.
  • What I like and affected me the most, dan gue rasa ga semua sekolah ngajarin ini ke murid-muridnya: kepedulian terhadap sekitar. Despite kesupersibukan murid-muridnya, kepsek dan guru-guru selalu ngingetin kami untuk peduli sama sekitar. Kalo ada temen kesusahan, dengan kesadaran sendiri bantu; buang sampah di tempatnya biar ga bikin susah tukang bersih-bersih, hargai sesama makhluk hidup terutama yang lebih lemah daripada kita, consider others sebelum bertindak, even untuk hal-hal kecil, aware sama yang terjadi di sekitar, dan sebisa mungkin jadi yang pertama tau sesuatu langsung dari sumber resminya (papan pengumuman).. hal-hal yang keliatannya kecil tapi sangat bermanfaat buat kehidupan mandiri gue berikutnya.
  • Live-in. Usut punya usut, program live-in ini di-initiate sama Sr. Francesco yang pernah jadi kepala SMA Sanur lumayan lama. Selama seminggu, remaja-remaja kota ini disuruh tinggal di pedesaan buat ‘belajar hidup’. Banyak yang lucu-lucu. Ada yang baru pertama kali liat anak ayam, ketakutan pergi ke kamar mandi sendiri malem-malem (karena rata-rata kamar mandinya kepisah dari bangunan rumah), pertama kali tidur ga pake AC, dan kalo buat gue: pertama kali motong rumput pake arit di ladang, pertama kali panen jagung, pertama kali liat kambing melahirkan, dan pertama kali bersihin sisik ikan. Asli, meski program ini buat gue banyak ga enaknya, tapi sekarang kalo dipikir-pikir banyak juga gunanya.
  • A woman can do anything. Ga ada cowo di sekolah, siapa takut?! Tiap tahun ada acara unggulan OSIS dan gue hobi ikutan jadi panitia. Pas persiapan acara, karena ga ada cowo ya udah ngangkut-ngangkut sendiri, apa-apa sendiri, dan acaranya sukses-sukses aja. Ini pembelajaran jadi mandiri, makanya banyak banget anak Sanur yang berani padahal kami cewe.
  • Time management. Karena jadwal PR dan ulangannya sadis banget, tiap pulang sekolah gue harus langsung nyicil ngerjain PR dan belajar kalo ga mau begadang. Belum lagi kalo pas ada les (untungnya nyokap gue ga akan ngasih anaknya les kecuali emang bener-bener butuh), makin harus pinter bagi waktu deh. Beneran kaya training di camp militer yang segala sesuatunya harus dikerjain seefektif dan seefisien mungkin.
  • Penjara wanita. Ini becandaan yang kayanya emang kenyataan. Sekolahnya full dikerangkeng, terletak di ring 1 RI, (sialnya) ga pernah banjir even musim banjir (karena pawang hujan dari Istana yang konon efeknya sampe ke sekolah) sehingga sekolah ga pernah diliburkan, belajarnya serius banget tapi mainnya lebih serius lagi, paling pelit libur dan paling duluan (ulangan umum selalu mendului sekolah lain tapi liburnya belakangan), dan yang paling penting: isinya cewe semua.
  • Ngajarin cuek. Selain peduli sama sekitar, sekeliling cewe semua juga bikin jadi cuek. Cuek dalam hal penampilan luar ya.. ga gitu peduli penampilan, sikap duduk seenaknya (emangnya kalian kira kenapa cewe Sanur ga pernah bisa duduk dengan lutut rapat meski lagi pake rok?), ngomong ceplas ceplos, dan berani tampil (bermula dari keharusan tampil depan kelas untuk setiap mata pelajaran).
  • Speak up so you’re heard. Pertama kali masuk Sanur, gue masih kebawa sikap selama SMP yaitu diem-diem aja apapun yang terjadi. Dikelilingin cewe-cewe, akhirnya gue pun luluh dan ikutan sikap: ngomong lah kalo ada apa-apa. Ini kebawa sampe sekarang sih, yang kalo ada hal ga beres, gue bakal langsung ngomong dengan gamblang.
  • Pelajarannya susah, tapi jadinya gue nyantai banget pas kuliah semester 1. Ada guru yang juga alumni Sanur dulu bilang: kalian kalo bolos di Sanur rugiii.. soalnya di sini bolos 1 hari sama aja kaya ketinggalan pelajaran 1 minggu di sekolah lain. Ada benernya sih. I’ve tried. Mabok banget pas abis ga masuk sehari. Tapi ya itu, karena pelajarannya susah, jadi pas kuliah gue nyantai abis. FYI, kuliah semester 1 gue itu semuanya ngulang pelajaran SMA (kalkulus, fisika, kimia) dan gue jadi super santai pas temen-temen gue kebat-kebit ngikutinnya.

Buat adik-adik (caelahhh) yang masih galau mau masuk SMA Sanur apa nggak, my advice is take the chance. Ga semua orang berkesempatan masuk Sanur karena emang hanya yang terpilih aja yang bisa masuk (penilaiannya ga cuma dari nilai pelajaran, tapi juga dari nilai psikotest), dan bakal banyak banget pengalaman ga terlupakan selama sekolah di sana. It is indeed a ‘jail’ yang bakal dibenci banget pas ngejalanin dan dikangenin banget setelah lulus.

Project Manager as Organization’s Agility Initiator

It’s only the third week of November 2017 and we’ve seen a lot of businesses closing down throughout the year. Shocking enough, some famous names are among those closed.

Image from: The Straits Times

Why Those Businesses Are Closed is probably the first question people have in mind. Of course, when it comes to business, the main reason for closure is that it cannot survive today’s market. The next question will be why it can’t survive. Generally speaking, disruptive software-based competitors are the ones to blame, but they’re not the only reason. If we ever dig deeper, then we will find out that the startup businesses work in a faster, more precise and adaptive way than those older businesses that customers, especially when it comes to retail, seek for in this ever evolving world.

Project Management Institute, realizing that business operations are run by project managers, has published ‘Agile Practice Guide’ together with their ‘Project Management Body of Knowledge’ 6th Edition guide this year. This publication is firming project manager’s position in an organization: to be the agility initiator. In short, to help the organizations survive in the agile era by spreading the agile work ethics to the project teams which, expectedly, will spread even wider to the whole organization.

How Does Agile Project Management Work will be the next question people have in mind. Most organizations today are using the conventional project management method, where project plans are created and firmed prior to executing the projects. This is a very good way of running a project, but not so effective today, since this method typically takes a very long time (in some cases even months) for project planning alone.

Agile project management is not necessarily a new thing: in earlier version of PMBOK, waterfall method was introduced. Even though waterfall and agile are two different things, but the idea is the same in the sense that both do high level project planning and work on the details when the project is running. This way, projects can be completed within a shorter period and more specific, desirable results. It is not a secret that customer is #1 factor in a business’ success. Today, competition is getting tighter, hence customers have more options. If one business cannot keep up with customers’ demands, then they will certainly choose another option. When a business has no customer, then it will soon be closed down.

Project managers are the key persons of a business – they are the single point of contact between customer and an organization. Surviving organizations will quickly see their project managers as their best opportunity to change the way they’re working to agility. Starting with project teams, to continue to the whole organization, while keeping the business goals in mind.