[in Bahasa Indonesia] Jalan Tol, Jalan Bebas Hambatan (?)

Beberapa bulan terakhir, gue terpaksa nyetir lagi ke kantor, dan on top of that, I spend 39 kIDR each day on toll road. Gue yakin sih gue ga sendirian, karena di kantor gue pun banyak yang kaya gue. Yang gue rada bingung cuma fakta bahwa jalan tol itu ga bebas hambatan lagi (seperti yang dulu selalu diajarin ke gue pas SD).

Keuntungan dari menggunakan jalan tol cuma karena ga ada sepeda motor pengganggu (mau diakui atau nggak, makin kesini makin banyak pengemudi mobil yang ngeluh soal pengendara motor yang suka seenaknya – dan emang bener, baret-baret di mobil gue 90% disebabkan pengendara motor yang seenaknya nyelip-nyelip).

Beberapa hal kurang enak yang gue notice terjadi di jalan tol, berdasarkan pengalaman pribadi (I’m not judging here):

  1. Volume kendaraan yang tinggi bikin jalan tol juga macet, terutama di titik-titik pertemuan beberapa jalur (percabangan).
  2. Bus dan truk di jalur tengah (dan kiri untuk truk bermuatan berat yang bener-bener lambat jalannya) bikin kagok banget buat kendaraan pribadi, jadi kendaraan pribadi rata-rata terpaksa ambil jalur paling kanan, ga peduli jalannya cepet atau lambat.
  3. Mendahului dari jalur sebelah kiri bahkan dari bahu jalan, akibat banyaknya kendaraan pribadi yang ambil jalur paling kanan gara-gara poin nomor 2. Yang, kalo dipikir-pikir, bahaya banget sebenernya, karena di jalur kiri itu resiko tinggi ketemu kendaraan yang jalannya lebih lambat (means rem mendadak kemungkinan ga bisa dihindari).
  4. ‘Pemaksaan’ penggunaan GTO alias pembayaran nontunai itu sebenernya bagus. Gue dukung sih idenya, dengan tujuan ngurangin korupsi para petugas gerbang tol (dari 10x lewat gerbang tol, rata-rata cuma 5x dikasi struknya alias ga jelas yang 5 lagi dikemanain), better records of all transactions, dan (sebetulnya) mempersingkat waktu transaksi karena ga pake kembalian-kembalian. Sayangnya, tujuan yang terakhir ga tercapai karena kenyataannya antrian di gerbang tol malah makin panjang dan lama sejak penerapan GTO. 😀
  5. Bonus dari tarif tol yang hampir tiap tahun naik adalah: jalan yang berlubang di sana sini, bikin maintenance mobil juga naik. Berhubung jalan tol beroperasi 24 jam sehari, 7 hari seminggu, keliatannya ga ada waktu buat memperbaiki jalan yang rusak. Gue pribadi merasa terganggu sih dengan adanya jalan rusak. Saking dalamnya lubang yang ada, pernah knalpot mobil gue sampe kejeduk keras banget.
Advertisements

[in Bahasa Indonesia] Penjara Wanita itu Bernama SMA Santa Ursula

Ini jelas bukan pertama kalinya gue nulis tentang SMA gue yang: Katolik, cewe semua, dan disiplin tinggi. Dan ga pernah bosen-bosennya gue sharing tentang SMA gue ini. Terutama karena Sabtu lalu gue baru aja ke sana lagi untuk ngambil race pack. Weekend ini akan ada event berjudul: Sanur Run For Teachers. Jalan-jalan lagi di sekolah itu otomatis bikin gue balik terkenang masa-masa dulu gue di sana, kaya flashback cepet gitu.

Related image

Belakangan ini, makin banyak sekolah standar internasional di Jakarta ini, dan otomatis sekolah model old school kaya Sanur (yes, we call SMA Santa Ursula ‘Sanur’) makin tenggelam pamornya. Lebih-lebih lagi karena karakter anak jaman sekarang yang cenderung ga mau banget didisiplinkan, sehingga banyak ortu dan anak-anak yang ‘gemetar’ duluan begitu mendengar gimana Sanur di luaran sana.

Gue sendiri bukannya cinta mati sama sekolah gue itu. Really, 3 tahun di sana (untungnya cuma 3 taun, ga kebayang yang udah dari SD ato SMP di sana :P), gue ngalamin segala macem hal yang belakangan ini gue simpulkan sebagai love-hate relationship.

Tahun pertama di sana itu tahun super-shock. Gue yang pas SMP termasuk golongan top 10 di angkatan gue (sombong abis.. maafkan), tiba-tiba aja nyemplung ke sekolah unggulan yang anak-anaknya jauh lebih pinter-pinter daripada gue sehingga gue jadi tergolong biasa-biasa aja. Bahasa Inggris yang gue bangga-banggakan selama SMP, begitu masuk Sanur langsung gue termasuk yang nilainya jongkok karena temen-temen gue pada cas-cis-cus banget ngomongnya. Ulangan harian yang jaman SMP palingan sehari cuma 2 dan PR pun manageable, tiba-tiba aja di Sanur bisa ada 3-4, belum lagi PR-nya yang segunung. On top of that, peraturan sekolah soal seragam juga ketat banget (sering dirazia): blus ga boleh ketat, pake badge Serviam, rok 10 cm dibawah lutut, kaos kaki putih selutut, dan sepatu seragam hitam model pantofel.

Seolah cobaannya belum cukup berat, sekolah gue terpilih jadi salah satu sekolah percobaan kurikulum baru: Kurikulum Berbasis Kompetensi (KBK) yang penilaian murid-muridnya ada 3 kriteria: kognitif, afektif, dan psikomotorik. Kognitif itu penilaian kurikulum konvensional yang cuma menilai kemampuan siswa dari kompetensi akademisnya alias seberapa paham dia akan teori-teori yang diajarkan selama sekolah (dari ujian-ujian), afektif menilai sikap siswa terhadap yang diajarkan, dan psikomotorik menilai seberapa aktif siswa bisa berpartisipasi dalam pembelajaran di kelas. Yang paling berat dari semuanya itu adalah….. syarat nilainya yang ga boleh dibawah 7,5 (dan pas naik kelas 2, syaratnya naik juga jadi 8). Maaann!! Sanur udah cukup berat tanpa syarat nilai, ini pula ditambah. Hello remedial!

Tahun kedua itu tahun hoki karena gue bisa masuk IPA. (Siapa lagi orang gila yang bilang masuk IPA itu hoki? Nilai pelajaran IPS gue pas ambil rapor kenaikan kelas merah, jadi dijamin gue bakal desperate banget kalo sampe gue kecemplung ke IPS.) Yang ga hokinya karena gue ketemu yang namanya pelajaran biologi yang bisa bikin gue gila, dan pelajaran matematika yang gurunya terkenal killer di seluruh jagat raya persanuran (serius, ini guru legendaris banget karena jaman gue SMA udah ngajar di situ 20 tahunan lebih, jadi banyak temen-temen gue yang nyokapnya diajar sama dia juga). Dimulailah tahun penuh air mata gue di Sanur, dimana setiap siang pulang sekolah gue nangis-nangis karena ga sanggup lagi sekolah di sana.

Tahun ketiga, meski masih penuh air mata, tapi gue udah mulai woles. Terutama karena di awal tahun ajaran, guru-guru udah ngumumin bahwa semester kedua cuma bakal dipake buat ‘refresh‘ semua pelajaran yang udah didapet dari kelas 1. Fiuhhh.. semester 1 dikebut abis, tapi begitu masuk semester 2 jadi agak nyantai (you wish! Ulangannya malah makin menggila yang ada). Pas akhirnya lulus ujian akhir itu rasanya legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa banget. (Pengennya sih lebih panjang lagi a-nya.)

Image result for santa ursula

Ga tau sih, semua alumni ngerasain hal yang sama apa nggak, tapi inilah hal-hal yang berkesan dan gue syukuri dari sekolah di Sanur:

  • Tiap pagi lari-lari di lorong masuk yang berasa panjang banget karena tas bawaan yang ga pernah santai beratnya, terutama kalo udah kesiangan, soalnya bel masuknya bunyi jam 06.50, bukan jam 7 kaya sekolah lainnya. (Sekarang mungkin udah ga berlaku karena beberapa sekolah masuk jam 06.30.) Trus kalo lari-lari di lorong lantai 2 (SMA letaknya di lantai 2), bakal ditegor guru, jadi terpaksa cuma bisa jalan cepat dengan resiko telat masuk kelas.
  • What I like and affected me the most, dan gue rasa ga semua sekolah ngajarin ini ke murid-muridnya: kepedulian terhadap sekitar. Despite kesupersibukan murid-muridnya, kepsek dan guru-guru selalu ngingetin kami untuk peduli sama sekitar. Kalo ada temen kesusahan, dengan kesadaran sendiri bantu; buang sampah di tempatnya biar ga bikin susah tukang bersih-bersih, hargai sesama makhluk hidup terutama yang lebih lemah daripada kita, consider others sebelum bertindak, even untuk hal-hal kecil, aware sama yang terjadi di sekitar, dan sebisa mungkin jadi yang pertama tau sesuatu langsung dari sumber resminya (papan pengumuman).. hal-hal yang keliatannya kecil tapi sangat bermanfaat buat kehidupan mandiri gue berikutnya.
  • Live-in. Usut punya usut, program live-in ini di-initiate sama Sr. Francesco yang pernah jadi kepala SMA Sanur lumayan lama. Selama seminggu, remaja-remaja kota ini disuruh tinggal di pedesaan buat ‘belajar hidup’. Banyak yang lucu-lucu. Ada yang baru pertama kali liat anak ayam, ketakutan pergi ke kamar mandi sendiri malem-malem (karena rata-rata kamar mandinya kepisah dari bangunan rumah), pertama kali tidur ga pake AC, dan kalo buat gue: pertama kali motong rumput pake arit di ladang, pertama kali panen jagung, pertama kali liat kambing melahirkan, dan pertama kali bersihin sisik ikan. Asli, meski program ini buat gue banyak ga enaknya, tapi sekarang kalo dipikir-pikir banyak juga gunanya.
  • A woman can do anything. Ga ada cowo di sekolah, siapa takut?! Tiap tahun ada acara unggulan OSIS dan gue hobi ikutan jadi panitia. Pas persiapan acara, karena ga ada cowo ya udah ngangkut-ngangkut sendiri, apa-apa sendiri, dan acaranya sukses-sukses aja. Ini pembelajaran jadi mandiri, makanya banyak banget anak Sanur yang berani padahal kami cewe.
  • Time management. Karena jadwal PR dan ulangannya sadis banget, tiap pulang sekolah gue harus langsung nyicil ngerjain PR dan belajar kalo ga mau begadang. Belum lagi kalo pas ada les (untungnya nyokap gue ga akan ngasih anaknya les kecuali emang bener-bener butuh), makin harus pinter bagi waktu deh. Beneran kaya training di camp militer yang segala sesuatunya harus dikerjain seefektif dan seefisien mungkin.
  • Penjara wanita. Ini becandaan yang kayanya emang kenyataan. Sekolahnya full dikerangkeng, terletak di ring 1 RI, (sialnya) ga pernah banjir even musim banjir (karena pawang hujan dari Istana yang konon efeknya sampe ke sekolah) sehingga sekolah ga pernah diliburkan, belajarnya serius banget tapi mainnya lebih serius lagi, paling pelit libur dan paling duluan (ulangan umum selalu mendului sekolah lain tapi liburnya belakangan), dan yang paling penting: isinya cewe semua.
  • Ngajarin cuek. Selain peduli sama sekitar, sekeliling cewe semua juga bikin jadi cuek. Cuek dalam hal penampilan luar ya.. ga gitu peduli penampilan, sikap duduk seenaknya (emangnya kalian kira kenapa cewe Sanur ga pernah bisa duduk dengan lutut rapat meski lagi pake rok?), ngomong ceplas ceplos, dan berani tampil (bermula dari keharusan tampil depan kelas untuk setiap mata pelajaran).
  • Speak up so you’re heard. Pertama kali masuk Sanur, gue masih kebawa sikap selama SMP yaitu diem-diem aja apapun yang terjadi. Dikelilingin cewe-cewe, akhirnya gue pun luluh dan ikutan sikap: ngomong lah kalo ada apa-apa. Ini kebawa sampe sekarang sih, yang kalo ada hal ga beres, gue bakal langsung ngomong dengan gamblang.
  • Pelajarannya susah, tapi jadinya gue nyantai banget pas kuliah semester 1. Ada guru yang juga alumni Sanur dulu bilang: kalian kalo bolos di Sanur rugiii.. soalnya di sini bolos 1 hari sama aja kaya ketinggalan pelajaran 1 minggu di sekolah lain. Ada benernya sih. I’ve tried. Mabok banget pas abis ga masuk sehari. Tapi ya itu, karena pelajarannya susah, jadi pas kuliah gue nyantai abis. FYI, kuliah semester 1 gue itu semuanya ngulang pelajaran SMA (kalkulus, fisika, kimia) dan gue jadi super santai pas temen-temen gue kebat-kebit ngikutinnya.

Buat adik-adik (caelahhh) yang masih galau mau masuk SMA Sanur apa nggak, my advice is take the chance. Ga semua orang berkesempatan masuk Sanur karena emang hanya yang terpilih aja yang bisa masuk (penilaiannya ga cuma dari nilai pelajaran, tapi juga dari nilai psikotest), dan bakal banyak banget pengalaman ga terlupakan selama sekolah di sana. It is indeed a ‘jail’ yang bakal dibenci banget pas ngejalanin dan dikangenin banget setelah lulus.

Project Manager as Organization’s Agility Initiator

It’s only the third week of November 2017 and we’ve seen a lot of businesses closing down throughout the year. Shocking enough, some famous names are among those closed.

Image from: The Straits Times

Why Those Businesses Are Closed is probably the first question people have in mind. Of course, when it comes to business, the main reason for closure is that it cannot survive today’s market. The next question will be why it can’t survive. Generally speaking, disruptive software-based competitors are the ones to blame, but they’re not the only reason. If we ever dig deeper, then we will find out that the startup businesses work in a faster, more precise and adaptive way than those older businesses that customers, especially when it comes to retail, seek for in this ever evolving world.

Project Management Institute, realizing that business operations are run by project managers, has published ‘Agile Practice Guide’ together with their ‘Project Management Body of Knowledge’ 6th Edition guide this year. This publication is firming project manager’s position in an organization: to be the agility initiator. In short, to help the organizations survive in the agile era by spreading the agile work ethics to the project teams which, expectedly, will spread even wider to the whole organization.

How Does Agile Project Management Work will be the next question people have in mind. Most organizations today are using the conventional project management method, where project plans are created and firmed prior to executing the projects. This is a very good way of running a project, but not so effective today, since this method typically takes a very long time (in some cases even months) for project planning alone.

Agile project management is not necessarily a new thing: in earlier version of PMBOK, waterfall method was introduced. Even though waterfall and agile are two different things, but the idea is the same in the sense that both do high level project planning and work on the details when the project is running. This way, projects can be completed within a shorter period and more specific, desirable results. It is not a secret that customer is #1 factor in a business’ success. Today, competition is getting tighter, hence customers have more options. If one business cannot keep up with customers’ demands, then they will certainly choose another option. When a business has no customer, then it will soon be closed down.

Project managers are the key persons of a business – they are the single point of contact between customer and an organization. Surviving organizations will quickly see their project managers as their best opportunity to change the way they’re working to agility. Starting with project teams, to continue to the whole organization, while keeping the business goals in mind.

to teenage and young adult girls: be independent

Growing up and living in Indonesia for 28+ years have opened my eyes to 2 things: 1. The older generation, especially from some culture groups, still puts women in lower level than men; 2. On the other side, the younger generation (now the late 30s – early 40s) has been more open minded and supports feminism/emancipation. However, living in eastern/Asian culture where we are taught to always respect the elder has somehow brought the younger generation to finally agree to put men in higher class than women (even though in practice, I see that more young families treat women as equal to men – which is good).

There’s a saying: you are who you think you are, which is true. With the paradigm that women are on lower level than men, some people, especially from the lower education background, really put women as the lower group with less access to higher education and career. Thank God my parents are within the group of people who think of men and women as equals. They put me and my sister in good schools, teach us to be independent (with very less chance of getting spoiled), and support us to get decent career.

Dear Lovely Girls,

I know that most of you are feeling insecure about your physical appearance and love life a lot at the moment – I’ve been there, but it shouldn’t prevent you from preparing yourself for the future, to be independent. Most people (especially guys) misinterpret ‘independent women’ as the kind of women who can stand for themselves and don’t need men. This is not entirely wrong; we need to be able to stand for ourselves, regardless of whether we have men by our sides.

The best advice I can give you to be independent:

  • You can do anything if you believe you can.Image result for independent woman
  • Nobody can tell you that you can’t do something. (Just like the quote from ‘The Pursuit of Happyness’)Image result for the pursuit of happiness quotes
  • Never wait for others – when you want to do something, do it.
  • Study hard for what you want. Until today, I still believe that education is the most important and priceless thing someone can get. You can buy certificates, but you cannot buy the education experiences and the values you get from it.
  • Speak up and be bold.
  • Do things that you want to do, but listen to your parents. They might not know what you want, but they can tell you what you need if you open up to them. Anyway, they’ve lived longer than you.
  • Stand up for the things you believe in.
  • The best revenge (to the people who hurt you) is by being the best version of you. When you’re at your best, you will be happier than ever. When you’re happy, those who hate or hurt you will hate you even more, but you won’t have time to care.

If any of you ever worry that being an independent woman is going to push guys away, then don’t. When you’re independent, a guy that is meant for you will not run away – instead, he will stand by your side proudly.

Be independent.

XOXO

Self-claimed independent woman

on platonic friendship

Platonic describes a relationship that is purely spiritual and not physical. If a guy and a girl hang out all the time but aren’t boyfriend and girlfriend, they’d describe their friendship as platonic.

(Quoted from: https://www.vocabulary.com/dictionary/platonic)

Having spent most of my early teenage years being friends with only girls, it was really shocking for me when I first befriended some guys and actually enjoyed it. Some big reasons of why I enjoyed being friends with guys in the first place are:

  • I can care less about what I wear and how I look. As long as I feel comfortable with what I’m in, then I’ll be good to go. (The downside of this is I tended to dress up the way I wanted to; this is a bit improved today.)
  • I can speak what I want to without having to worry too much. Guys are not as sensitive as girls, so as long as you don’t say things that might hurt their ego, you’re good to go. (The downside of this is when you do too much heart-to-heart conversation with them, they don’t know that the topic is sensitive for them not to talk about it to others.)
  • They are my voices of reasons. I don’t have older brothers and my dad just sometimes can’t understand the problems I’m facing. It was not so pleasant at first (especially during their early 20s, remembering that guys mature up later than girls), but soon in their 25s, they finally become more mature and logical about stuff.

I now have several guy friends with whom I have no physical nor sexual desire, and we meet up regularly. Not as much as when I was single, but we still hang out and chat at times. I don’t know if these friendships will still be there after I’m married and busy with my own life, but I hope things will work out well for us all. 🙂

why I do not regret going back to Jakarta

A while after I returned from Australia back in 2012, a lot of friends asked me the same question: ‘why did you return to Jakarta?’, to which I replied the same: ‘because I couldn’t find a job in Australia’.

Above all things, there are some reasons to why I do not regret going back to Jakarta:

  1. I love Indonesia. No matter how messy and sucks the country is, I was born and grew up in this country. My family is here. So I have no reason of settling down in another place. Back then, even with the fact that I really wanted to work in Australia, I have always wanted to go back to Indonesia by the age of 30s. I can’t bear the thought of leaving my parents going through their old days only by themselves.
  2. This country gives me more opportunities than other country could. I’m not comparing Indonesia to (no offense) lower level countries – it’s just natural that I would prefer working at more developed countries instead. However, after some conversations with friends, I came to the decision that my opportunities are bigger in Indonesia than in any other countries. I can freely apply for the jobs that I want without working permit restrictions and consequently resign from the jobs I don’t like without having to think about the penalties (that I would be imposed to if I were working abroad).
  3. At the same time, it also gives me more challenges. The best thing about this country is the people’s openness to others from different background. The different background is the most challenging thing of working in Indonesia: you’ll have to be able to understand the way they think and speak since it tends to be different in every region.

on ‘who I am’

I have been so much unconfident for the past 2 years – I feel like I’m stuck with my career that every time someone asks me about my job, I would be flustered and speechless. This is proof that I’ve let my job define who I am, which is not supposed to happen.

When I was younger, I would be so proud telling everyone who I was – I focused more on the personal traits rather than what my class ranking was or what I had created for school expos.

Now that I meet more people from professional relations than those of personal, our conversations will automatically be focused on careers and jobs. Where you work and what you do matter. Hence, when you’re not satisfied with them, you will feel embarrassed.

Some time ago (can’t exactly remember when), I joined a short course themed ‘personal leadership’, where we were told to lead ourselves before we lead others. The most important thing in leading ourselves is to know ourselves – that is, to be able to define ‘who I am’ as a person instead of as whatever role you have in your job.

iamwhoiam

After the course, I have just realized that who I am matters. Not everyone you meet cares about what you do for a living and how much you earn, but s/he cares a lot about what you do and how you make them feel. So, the next time I need to introduce myself, I will confidently reply:

I’m Inez, a unique woman who would normally feel insecure at times but always try to see the positive sides of things. … (Other things are not going to be shared here.)